logoCON

Nedelja, 26. Oktobar 2014.

Sve veće interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka

Narodne Novine nedelja, 26 januar 2014 14:55

Jedan od najčešćih razloga za prijavljivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka je želja za profesionalnim angažovanjem u Vojsci Srbije

VELIKOM INTERESOVANjU DOPRINOSI I POZITIVAN IMIDž VOJSKE: Nenad Marković VELIKOM INTERESOVANjU DOPRINOSI I POZITIVAN IMIDž VOJSKE: Nenad Marković

niske-vesti-u-vestima

Mladen Branković se za služenje vojnog roka prijavio prošle godine i nada se da će da će u vojsku da ode u nekom od narednih rokova, pošto je prošao zdravstvene i psihološke provere. Za vojsku se, kako kaže, prijavio iz tradicionalnih i praktičnih razloga

"Moj deda i otac su radili u vojoci kao civilna lica, a brat je profesionalno vojno lice, tako da mogu da kažem da je to u našoj porodici tradicija, jer sam od malena okružen vojnom uniformom, i ostalim vojnim stvarima sa kojima smo se često igrali. Ja sam trenutno prekinuo studiranje, i mislim da je odlazak u vojsku najbolji način da prebrodim period u kome bi trebalo da odlučim šta ću dalje u životu. Takođe, iako vojska već neko vreme nije obavezna, smatram da bi svaki muškarac ipak trebalo da je završi, da to jeste dokaz neke sposobnosti i dobar način da se svaki muškarac navikne na odgovornost. Sa druge strane, završen vojni rok će mi pomoći oko eventualnog profesionalnog angažovanja u vojsci, jer je to jedna od opcija o kojoj razmišljam u budućnosti", kaže ovaj budući vojnik.

Iako su, čini se, pre par godina mnogi jedva čekali da se ukine vojska, interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka je sve veće. Jedan od razloga je to što je vojska sredina koja nudi siguran posao u teškim ekonomskim uslovima u kojima se država nalazi, kaže pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš. Drugi razlog je mogućnost napredovanja i usavršavanja u poslu, ukoliko se zasnuje radni odnos.

"Kandidati često prilikom popunjavanja prijavnih obrazaca kao razlog navode i želju da rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova ili u Ministarstvu pravde. Za rad u ovim ministarstvima je obavezan uslov služenje vojnog roka sa oružjem. Velikom interesovanju sigurno doprinosi i imidž vojske u poslednje vreme, jer i dalje narod najviše veruje Vojsci i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ne treba zanemariti ni onaj ekonomski momenat, jer lica na dobrovoljnom služenju vojnog roka na mesečnom nivou dobijaju iznos od oko 10.000 dinara i on je aktuelan naročito u ovom delu zemlje, gde se prilično teško živi", kaže Marković.

Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš pokriva preko trećine teritorije Srbije, od Kladova i Negotina do Preševa i Bujanovca i na toj teritoriji trenutno na služenje vojnog roka čeka 1.236 kandidata. Obaveza je da 10 posto kandidata bude ženskog pola, a trenutno na uput čeka njih 156. Po dosadašnjem planu u martovskom roku će se na služenje uputiti 150, što znači da na jedno mesto, prema rečima pukovnika Markovića, čeka nešto preko osam kandidata. Dosta njih bude odbijeno tokom zdravstvenih pregleda.

"Najveći problem prilikom odabira kandidata predstavlja psiho test, procenat prolaznosti je nešto preko 60. Što se tiče zdravstvenog pregleda, koji sledi nakon psihološkog, prolaznost je daleko bolja, negde desetak procenata kandidata ne prođe pregled", objašnjava pukovnik Marković. On dodaje da nešto više od dva procenta kandidata odustane u toku obuke, a određeni deo njih na to bude primoran iz zdravstvenih razloga.

Postoje tri centra za obuku, u Leskovcu, Valjevu i Somboru. Svi kandidati sa teritorije Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš idu u Leskovac na osnovnu obuku koja traje mesec i po dana, čije osnovne sadržaje čine obuka u rukovanju naoružanjem i izvršenje planiranih gađanja. Posle toga se upućuju u specijalističke centre za vojno-evidencionalnu specijalnost za koju su regrutovani na specijalističku obuku koja takođe traje mesec i po dana.

Ministar odbrane je najavio da će u ovoj godini biti četiri roka, što bi broj kandidata na godišnjem nivou povećalo na 1.800, umesto dosadađnjih 1.000.

vojska-00

I diplomci bi da budu oficiri Vojske Srbije

Kao i za dobrovoljno služenje vojnog roka, sve je veće interesovanje i za kurs za rezervne oficire. U jednom roku se na kurseve uputi između 10 i 20 kandidata, a trenutno na teritoriji Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš čeka njih 133. Sigurno je da be se u martovskom roku na kurs uputiti njih 20.

- Ovde su kriterijumi za uput mnogo oštriji nego za dobrovoljno služenje vojnog roka, traži se završen četvorogodišnji fakultet, psihološki i kompletni zdravstveni pregledi i bezbedonosna provera, jer se tu radi o budućim oficirima koji će službovati u rezervnom sastavu vojske. Pri izboru je jako bitan prosek ocena na studijama, a od završenog fakulteta zavisi u koji rod ili službu će biti regrutovani. Mi imamo problem da popunimo određena mesta, kao što je veterinarska služba, jer na evidenciji nemamo ni jednog kandidata sa završenom veterinom", objašnjava Marković i naglašava da ni nakon završetka ovog kursa, kao ni onima koji odsluže vojni rok, posao nije zagarantovan, već moraju da prate konkurse koje raspisuju jedinice Vojske Srbije. U skladu sa svojom vojno-evidencionalnoj specijalnosti za koju su osposobljeni, prilažu sva dokumenta koja se traže na konkursu, nakon čega se ponovo podvrgavaju zdravstvenim i psihološkim testovima.

"Konkursa ima, ali je sve manje formacijskih mesta, jer su jedinice Vojske Srbije pri kraju profesionalizacije", kaže pukovnik Marković.

Povezane vesti

 • Od "Novog Niša" ni cigle

  Gotovo tri godine otkako je američka firma "Clean earth capital Serbia" kupila zemljište gde je bila kasarna "Bubanjski heroji", na tom kompleksu površine 15 hektаrа nije sazidana ni jedna cigla.

 • Obeležen Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinica u kasarni "Mija Stanimirović" (foto)

  U niškoj kasarni "Mija Stanimirović" pripadnici 250.raketne brigade za vazduhoplovna dejstva i 35.artiljerijsko-raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva Treće brigade Kopnene vojske obeležili su Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva.

 • ODUZETO ZA KASARNU, GRADIĆE SE SUPERMARKET

  Izgradnja prve trgovine velikog nemačkog lanca Lidl na Alelovcu je dovedena u pitanje zbog zahteva za povraćaj zemljišta, koji su nadležnoj državnoj agenciji podneli potomci vlasnika od kojih je oduzeto još 1953.godine za potrebe Sekretarijata za narodnu odbranu tadašnje Federativne narodne republike Jugoslavije Na parceli u Ulici Dušana Popovića još uvek stoje napuštene i zapuštene prizemne zgrade, ali sem čuvara u ovom objektu odavno nema nikog.

 • Ples tenkova u ritmu kazačoka

  Naši vojnici će početkom avgusta učestvovati na tenkovskom biatlonu, na moskovskom vojnom poligonu „Alabino"

 • Čestitka povodom Dana vojske Srbije

  Povodom Dana vojske 23. aprila, u ime Grada Niša i svoje lično ime gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić uputio je svim pripadnicima Vojske Srbije, najsrdačnije čestitke.

TvIT-MAX-Orion

inter-rent-a-car

kuca-petrovic

my-place

ivona-city

Alternative flash content

Requirements

ingrad3009

krunic1

mm-tours-docek-nove-godinegameboxgeppetoSrecni ljudi 14
senka
magic-foodromansaunico travelestetik-centar-dr-vais
senka

MaxBet

nisville2014-avgust lastrega centar-lepote-mitic Wonderland dunja
Nova Servis deciji-centar dom-ucenika ton parking-servis
 BeautyVenera nifon dzoker taxi Dijamant